Nunner-CEO Erwin Cootjans zet via overnames in datascience in op digitalisering

Nunner Logistics groeit in rap tempo. De 3PL-er doet dit door opvallende overnames op data- en IT-gebied. De visie om op deze manier te groeien en vergaand te digitaliseren komt van directeur Erwin Cootjans. “We zijn allesbehalve bescheiden”, zegt hij uitdagend over zijn bedrijf, dat verleden en toekomst met elkaar verbindt met een aantrekkelijk hoofdkantoor in Alpensfeer.

De holding van logistiek dienstverlener Nunner Logistics en Caroz neemt een 50 procent belang in datascience-bedrijf Bright Cape. Gezamenlijk nemen de partijen een minderheidsbelang in forecasting-specialist EyeOn. Na de recente overnames van Caroz en vervolgens Informore zijn dit wederom IT-gerelateerde investeringen van Nunner-eigenaar Erwin Cootjans. Met de overname van Bright Cape, gespecialiseerd in data-analyse, artificial intelligence (AI) en robotics, hoopt Cootjans ten eerste de eigen bedrijven binnen de holding te helpen naar een ‘intelligentere manier van werken’, aldus de CEO. Maar daarna kunnen ook klanten van de huidige nummer 17 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners daartoe geholpen worden. “Wij worden misschien wel de intelligentste logistieke dienstverlener van Europa.”

“Nunner wil onderscheid maken door zijn visie op digitalisering”, legt CEO Cootjans uit. “Al jaar en dag hebben we zo veel mogelijk van onze communicatiestromen geautomatiseerd. We hebben een geweldig TMS-systeem van Comtrix, we hebben EDI-verbindingen met onze klanten, we communiceren heel veel geautomatiseerd met onze klanten. Maar nu is het tijd voor de volgende fase: het nog verder automatiseren van alle processen. We willen nog minder afhankelijk zijn van mensen.” Daarvoor is enerzijds heel veel data nodig. Anderzijds iets of iemand die de data kan verwerken en er bijvoorbeeld een betere vrachtwagenplanning op baseert. “We zijn nu bezig met het aan boord halen van competenties”, aldus Cootjans.

In één klap bijna honderd whizzkids erbij

Vandaar de belangstelling in Bright Cape. Het datascience-bedrijf, opgericht door vier ondernemers, levert Nunner in één klap ‘bijna honderd whizzkids’ op. “Dat zijn echt brilliant minds die wij nooit allemaal aan Nunner hadden kunnen binden zonder Bright Cape. Daarnaast kunnen we dankzij Sara Robotics (onderdeel van Bright Cape, red.) onze dc’s met gestandaardiseerde processen robotiseren. Ik denk aan het tellen van voorraden met drones en het laten picken van producten door robots. Wanneer dat mogelijk is? Over twee à drie jaar verwacht ik dat we de eerste tests kunnen doen. Er wordt al aan gewerkt.”

Foto: Bert Jansen

‘Echte 3PL’er’

Cootjans noemt digitalisering een van zijn speerpunten. Hij heeft echter niet de ambitie om van Nunner Logistics een 4PL’er te maken. “We zijn een logistieke dienstverlener. Een echte 3PL’er. We bieden weg-, lucht-, zee- en heel veel spoorvervoer. Zowel LTL (deellading, red.) als FTL (volledige lading, red.), vanaf een halve pallet. Nunner heeft geen eigen vrachtwagens”, vertelt Cootjans.

Het bedrijf is in 1955 opgericht in Oostenrijk en was volgens de CEO midden jaren tachtig marktleider in het vervoer tussen West-Europa en Turkije. Hoewel hij aan de wieg stond van de Nederlandse tak, is het toeval dat Cootjans bij Nunner aan de directietafel zit. Na zijn studie Bedrijfskunde verwachtte hij bij een bedrijf als Shell of Ahold aan de slag te gaan. “Ik was begin twintig toen ik van Nyenrode afkwam en wilde even een halfjaartje naar het buitenland. Ik ging naar Nunner in Oostenrijk. Dat beviel heel goed en ik ben nooit meer weggegaan. Na een halfjaar hebben we Nunner Nederland van scratch opgestart. Dat was in 1987.” Het bedrijf groeide in de jaren negentig door naar een grote partij voor wat betreft het vervoer van en naar Oost-Europa en had onder meer als eerste buitenlandse logistiek dienstverlener een vestiging in Moskou. “Omgerekend naar huidige cijfers had het bedrijf eind jaren negentig zo’n 40 miljoen euro omzet.”

De ondernemer bleef aan als directeur toen Nunner in 2000 verkocht werd aan een Duits beursgenoteerd bedrijf dat later Logwin werd. Te midden van de economische crisis, in 2009, kocht Cootjans ‘zijn’ bedrijf samen met een compagnon terug van de Duitsers. De mannen werkten daarop als vennoten onder de naam JCL Logistics The Netherlands. “In 2014 heb ik mijn rien ne va plus gespeeld. Dat mocht echt niet mis gaan.” Hij kocht zijn partner uit en wijzigde de naam weer naar Nunner Logistics. Cootjans is dus sindsdien volledig eigenaar van de logistiek dienstverlener die momenteel vestigingen heeft in 26 Europese landen.

CV Erwin Cootjans

Functie: eigenaar en CEO van Nunner Logistics
Hoofdkantoor: Helmond
Bij Nunner sinds: 1987, direct betrokken bij opstart in Nederland
Eigenaar sinds: 2009, toen nog samen met een compagnon (JCL Logistics The Netherlands). Sinds 2014 in volledig eigendom. In 2019 nam ING een minderheidsbelang.
Positie Top 100 Logistiek Dienstverleners: 17

De Oostenrijkse roots blijken belangrijk voor de Nederlandse eigenaar. Wie het hoofdkantoor van Nunner in Helmond binnenkomt, loopt niet simpelweg een kaal kantoor in. Houtwerk, luxe en lange boomstammen in de aankomsthal stralen de gast tegemoet. Achter de receptie zit bovendien een chique skihut- achtige bar voor formele en informele bijeenkomsten. Het past bij Cootjans en Nunner, die niet te bescheiden over willen komen.

Overnames Caroz en Informore

In 2019 nam ING Corporate & Business een minderheidsbelang in het bedrijf. “Steeds meer grote verladers neigen naar een 4PL-oplossing. We hebben eerst uitgezocht of we het zelf konden optuigen, maar dat zou te lang gaan duren. Het is een moeizame weg om de juiste credibility te krijgen, daar hebben we niet de schaal voor.” Om die reden is Caroz aan Cootjans’ holding toegevoegd, die de ervaring en techniek al in huis heeft. Caroz opereert als aparte brand binnen de holding, benadrukt Cootjans met klem. “Nunner en Caroz lopen niet door elkaar. Nunner stuurt wel partijen door naar Caroz, maar verder is er echt sprake van een Chinese muur tussen beide.”

Zelf een 4PL-dienst optuigen zou te lang gaan duren

Caroz nam onlangs Informore over. Dat gaat kort door de bocht om een samenvoeging van een bemande (Caroz) en onbemande (Informore) control tower. Oftewel: Caroz helpt bedrijven met IT en mensen om een control tower operationeel te krijgen en te houden; met Informore kan een verlader vergelijkbare functionaliteit in eigen beheer nemen. Cootjans: “Informore is een instrument voor verladers als Samsung. Het is voor verladers en 4PL’ers. Daarnaast werkt Nunner al jaren met het transportmanagementsysteem (TMS) van het Oostenrijkse Comtrix, waar Nunner enkele jaren geleden een minderheidsbelang in genomen heeft. Die software, 4ward, is voor logistieke dienstverleners. Ja, dat is een wezenlijk verschil. Het is een andere wereld waarin geopereerd wordt. Het zal absoluut niet op termijn één systeem gaan worden. Maar we kunnen het Comtrix-systeem wel bevruchten met kennis die in Informore zit.”

Sustainability

Digitalisering is niet de enige topprioriteit van Cootjans en Nunner. De tweede is duurzaamheid. Elk Nunner-dc heeft de status Breeam Very Good of Breeam Excellent. Overal liggen zonnepanelen al op de daken of zijn ze in bestelling. In Venlo heeft Nunner zelfs een tijdje het krachtigste zonnedak van Europa gehad. “De grootste van Europa is inmiddels achterhaald. Maar feit is dat we energie produceren met onze gebouwen, met behoorlijk hoog rendement. In Venlo kunnen we 4.500 huishoudens van energie voorzien”, zegt Cootjans. Daarnaast heeft elke vrachtwagen die Nunner gebruikt ten minste Euro 6-motoren. Dat is een eis aan de leveranciers. Ook vraagt de CEO van zijn vervoerders om te rijden op alternatieve brandstoffen als LNG. Elektrisch is financieel en technisch niet haalbaar, maar waterstof zou wat hem betreft op termijn een mogelijkheid kunnen zijn.

Digitalisering is om geld mee te verdienen, sustainability is iets intrinsieks van mij

Bijzondere aanwinst die wellicht vanaf september door Nederland rijdt, is een Amerikaanse truck. De enige in Europa op een Euro 6-motor. “Dat ding kost drie keer meer dan een gemiddelde DAF, maar het is wel iets bijzonders. Ja, dit is gewoon om op te vallen. Die heb ik voor de naamsbekendheid”, lacht Cootjans. Serieuzer: “Maar er zit een koeltrailer achter, die gaan we vol leggen met solarpanelen om meer energie te besparen. Het is echt mijn wil om duurzaam te zijn. Digitalisering is iets wat de klanten willen en wat mijn visie is om geld mee te verdienen, maar sustainability is iets intrinsieks van mijzelf . Ik werk altijd mee aan schoon water, schone aarde, schone lucht. En ik ben een dierenvriend”, aldus de man die zijn hond Tess het liefste overal mee naartoe neemt.

Energieneutraal

Over de duurzaamheidsambitie is Cootjans duidelijk: in 2025 is het bedrijf energieneutraal, ‘als we dat nu al niet zijn’. Overigens is dat binnen de logistiek momenteel niet mogelijk zonder CO2-compensatie, bevestigt de ondernemer. Nunner sponsort de Black Jaguar Foundation, een fonds dat 2,7 miljard bomen plant in Brazilië om de biodiversiteit terug te krijgen en ‘de longen van de aarde’ te herstellen.

Foto: Bert Jansen

Ook aan de medewerkers wordt gedacht bij Nunner, hoewel Cootjans erkent dat dat duurzaamheidsonderdeel nog wat onderbelicht is. “Een duurzaamheidsrapport staat in de steigers en we zorgen voor awareness bij de medewerkers zodat zij het weten te verkopen. Als supporter en sponsor van The Ten Principles van UN Global Compact kijken we absoluut naar CSR (corporate social responsibility, red.). Dat is veel breder dan ‘groen’ zijn, want dat gaat ook over zaken als omgang met je mensen en gender equality. Verder zijn we onder meer ISO 26000-gecertificeerd en hebben we sinds 2015 het gouden erkenningsniveau van Ecovadis. We doen het goed, maar de communicatie erover kan beter. We moeten het formeel nog beter vastleggen.”

De focus op digitalisering en duurzaamheid legt Nunner Logistics geen windeieren. Het bedrijf is in twee jaar tijd van plek 73 naar 17 gestegen in de Top 100 Logistiek Dienstverleners. “Wij willen groeien in 3PL, 4PL en in de IT die dit ondersteunt. Ieder voor zich zal moeten opschalen, dus Bright Cape moet als specialist ook buiten de logistieke wereld doorgroeien. En we moeten samen gas gaan geven. Over niet al te lange termijn verwacht ik als groep over de 500 miljoen euro omzet te draaien. Oftewel een half miljard, dat klinkt nog beter.” Als alleen de 3PL-tak eruit wordt gelicht gaat het om 350 miljoen euro op jaarbasis. De verdere groei moet wel gecontroleerd gaan, vindt Cootjans. Eventuele overnamekandidaten moeten direct kunnen bijdragen en niet eerst gesaneerd moeten worden. “Uit ervaring weet ik dat ik geen bedrijven meer ga overnemen die niet goed functioneren. Dan betaal ik liever de hoofdprijs voor een bedrijf dat goed is en alleen maar beter kan worden. Welke dienst nog ontbreekt in het portfolio? Het totaalpakket hebben we nu wel redelijk voor elkaar, maar er staan nog mooie dingen te gebeuren.”

Share this article

Archive

Apply for a job at Nunner

Quotation

At Nunner Logistics we want to give you the best possible value for money experience. Please fill in this form to start the process.